neděle 1. července 2018

18. den – 30.6.2018 V mracích


Hora je bytost, je živá, obdařená vůlí. Lidé za ní chodí, vkládají jí do rukou svůj život a čekají, zda si jej nechá pro sebe, nebo jim ho vrátí. Za svůj život jsem navštívil jen pár hor a každá z nich ve mně zanechala naprosto jiný pocit. A ten pocit je živý, skutečný, podobný tomu, jak si pamatujete zajímavého člověka. A největší stopu ve mně zanechal Jehňací štít, který jsem zdolal před pár lety.

V tu dobu jsem byl velký fanda do horolezení. Přečetl jsem na toto téma desítky knih, žil jsem velkým dobrodružstvím, které zažili Edmund Hillary, Reinhold Messner, Maurice Herzog a mnozí další. Využil jsem tehdejší dovolenou v Tatrách k tomu, abych také zdolal nějaký vrchol a vybaven teoretickou průpravou jsem zcela sám vyrazil na Jehňací štít, dostal se na vrchol i zpět a celé to přežil.

Od té doby nesu tuto horu ve své duši. Často o ní přemýšlím a tak byla povinnost vyrazit na druhou návštěvu.

Nemám rád batoh na zádech, protože mě z toho bolí ramena a mám zpocená záda. Pořídil jsem si tedy ledvinku, kterou jsem testoval. Má i kapsičku na malou láhev s vodou, tabák, telefon, ořechové tyčinky, vše se do ní vejde. Větší láhev s vodou nosím v ruce, tak i bundu, pokud je mi horko. Svetr mám uvázaný u pasu. Jsem tudíž takový coolturista.

V horách se dost ochladilo. Vyrazili jsme okolo deváté z Tatranské Lomnice, prošli jsme po žluté k hotelu Hutník, pak po modré na lesní chodník, který vede až k Zelenému plesu. Šli jsme lehce a vždy když to šlo jsme upírali pohledy k vrcholům, které začaly halit šedá mračna. Když jsme dorazili k překrásnému Zelenému plesu, opíral se do nás svěží, polární vítr.

Od Zeleného plesa vzhůru k Jehňacímu štítu jsme vyrazili jen ve dvou, já a Ondra. Zvažovali jsme, zda cestu k vrcholu pokoušet i v takovém fičáku, domluvili jsme se, že pokud mi vítr sundá kšiltovku, půjdeme dolů. Byl jsem nervózní, naštěstí to po pár metrech výstupu ustoupilo. Pamatoval jsem si ten výstup méně náročný, než ve skutečnosti byl, ale faktem je, že při své první sólo cestě jsem měl lepší podmínky – vyšší teplotu a relativní bezvětří.

Dostali jsme se do Jehňacího kotle, místa tvořeného kameny, přes které šplháte výš a výš. V určitých místech byl ledový vítr skutečně dotěrný. Byla tam teplota pod nulou, na což jsme nebyli oblečení. Chybka. Šli jsme však statečně dál.

Kus cesty se skrýval pod sněhem, zdolali jsme i to. Dostali jsme se až pod Kolový priechod, složitý úsek jištěný řetězy, kde jsme se postavili do fronty. Při mém prvním výstupu jsem nepotkal ani živáčka. Byl jsem na hoře úplně sám, až cestou dolů jsem potkal dva turisty. Dnes tady bylo lidí vcelku dost. Čekali jsme asi pět minut a z mraku nad námi se po řetězech spouštěla postavička za postavičkou, až se to zdálo nekonečné.

Poláci tady pořádají mistrovství světa ve sjezdu na pytli. Pomyslel jsem si. „To bude na dlouho, vylez to bokem,“ řekl jsem v legraci Ondrovi a než jsem se nadál, skutečně se zakousl do stěny a šplhal vzhůru. Chvíli jsem valil oči a pak vyrazil za ním. Nebyl to těžký výstup, ale vzhledem k našim zkušenostem a schopnostem byl vskutku hrdinský. Dostali jsme se nahoru. Až na samou hranu hřebenu, na místo, kde mi vítr sundal čepici.

Vystrčit hlavu přes hřeben bylo naprosto srovnatelné se situací, kdy vystrčíte v lednu hlavu z jedoucího vlaku. Silný vítr, mráz. Tráva byla skloněná a bílá od jinovatky. Přemýšlel jsem o tom, zatímco jsem si šel pro čepici. Zvládl bych se dostat na vrchol, věřím že ano. Měl jsem ještě sílu, pracoval adrenalin. Boty jsem měl dobré, oblečení ne, ale to bych chvíli vydržel. Dostal bych se pak dostat zpátky dolů? To už byla otázka, s jejíž odpovědí jsem si nebyl jistý. Hora promluvila, když mi sundala čepici. Byla to dohoda mezi námi, i mezi horou.

Počkám tě tady v závětří. Běž sám, jestli chceš nahoru,“ řekl jsem.
Taky se mi tam moc nechce,“ řekl Ondra. A tak jsme se vrátili k řetězům a sešplhali dolů. Ruce se nám proměnily v cizí věci, které sice držely řetěz, ale nedávaly zpětnou vazbu. Naštěstí nebyly dlouho potřeba.

Zajímavé je, že se mi tam vybil telefon. Než jsme vyrazili od Zeleného plesa, měl jsem baterku téměř na osmdesáti procentech, nahoře na čtyřiceti, v půlce kotle na dvaceti. Říkal jsem si, že je to tím, jak vyhledává signál, ale mohlo to tak být? Chtěl jsem v nastavení spustit úsporný režim a zjistil jsem, že telefon se chová, jako by ho obsluhoval ještě někdo jiný. Nabídky se mi rolovaly samy od sebe, rozklikávaly se mi nabídky, aniž bych cokoliv z toho zmáčkl. Proto jsem ho restartoval, zadal pin a představení pokračovalo. Galerie, prolistovat fotky, zpět, zprávy, rozklik, pár znaků, nastavení… vypl jsem to a přemýšlel, zda je to vir, nebo bytost jménem hora.

Sešli jsme až dolů. V půlce závěrečného sestupu se před námi z borovic zjevila kočičí bytost. Pohladil jsem ji a kousek dál se posadil, abych zjistil, zda se mi telefon umoudřil. Neumoudřil. Byla to stále ta samá písnička. Už jsem ho nevypínal. Nechal jsem ho dělat co potřebuje, zavřel jsem ho v ledvince a zdolal posledních pár desítek metrů klesání. U Chaty na Zeleném plese jsem se posadil, vytáhl telefon a už byl hodný. A od té doby hodný zůstal. Vskutku zajímavé.

Chvíli jsme poseděli v chatě a pak vyrazili na cestu zpět. Byl jsem na sebe hrdý, na sebe kdysi, že jsem bez jakýchkoliv praktických zkušeností zdolal vcelku vysokou a složitou horu, i na sebe dnes, že jsem ji nezdolal, protože na ní mé schopnosti a možnosti nedosáhly, což je většinou těžké uznat a vyhodnotit ve chvíli, kdy to máte na vrchol kousek, a dolů daleko. Asi dospívám, nebo stárnu. Jedno z toho.

Do Tatranské Lomnice jsme dorazili v plném počtu, oslavili jsme to v restauraci výbornou večeří.

Strava

Snídal jsem tvarohovou buchtu, svačil raw tyčinku, obědval arašídy, ořechovou tyčinku a musli tyčinku, večeřel bryndzové halušky a pivo z Litovle (proč se na Slovensku všude prodává české pivo, když tam mají tolik pivovarů?)

Příjem 2115 kcal
Výdej 4206 kcal

Podpořte tento projekt a získejte všechny užitečné informace o tělesné proměně ve formě knihy. Kupujte zde: https://www.hithit.com/cs/project/4972/zivotni-fight-bricho-vs-100-dni

Děkuji :)

Žádné komentáře:

Okomentovat